Da en bekjent introduserte meg for www.fellesverkstedet.no i Oslo ble jeg veldig nyskjerrig. Dette verkstedet leier ut plass og maskiner til privatpersoner. Jeg ble spesielt nyskjerrig på deres CNC maskin, som angivelig kan kappe treverk nøyaktig på millimeteren. Det er også andre maskiner til å bearbeide trevirke med der. Da fikk jeg lyst til å teste det ut og lage et terrarium som jeg husker var vanskelig å lage.
Tidlig på 2000-tallet bygde jeg en prototype av et stuebords terrarium som var vanskelig å bygge fordi det krevde forholdsvis mye presisjon. Jeg måtte kappe delene igjen og igjen for å få skjøtene til å passe bra sammen.
Denne gangen tenkte jeg å bruke CNC-maskinen til å kappe ut de vanskeligste bitene og så lime greia sammen til et helt terrarium.
Denne gangen bygger jeg et "hjørne terrarium" som kan stå mellom sofa og sofastol og som er mindre enn et stuebord men omtrent i samme stil, åtte kantet. Dette nye terra er ment å ha bedre lys enn det gamle samt bedre lufting og fungere bedre enn det første.


I prosessen med planlegging og bygging tegnet jeg terrariet i 3D. CNC maskinen trenger å jobbe med en tegning i 2D eller 3D. I 3D kan jeg i teorien tegne inn alle delene for å teste om delene passer og til å måle størrelsen på de ulike delene. Tegneprogrammet, SketchUp 2020 var litt vanskelig å jobbe med i begynnelsen men etterhvert gikk det litt lettere. Programmet var helle ikke så dyrt at det er uattraktivt å kjøpe. Bit for bit bygde jeg terrariet i 3D og så lagde jeg tegninger for CNC maskinen. På grunn av at jeg må kjøpe minst en plate, valgte jeg å bygge  to terrarier (som er helt like), ellers måtte jeg "kaste" halve platen. Med tanke på trevirket er det like dyrt å bygge ett som to terrarier, derfor bygger jeg to like terrarier. Jeg setter sammen det ene på plass i verkstedet og tar med meg det ene hjem som "flatpakke".  

Nå er jeg i utgangspunktet klar for å lage trerammen hos fellesverkstedet, jeg trenger bare ringe og bestille time. I praksis venter jeg på å få varer som lyspærer, netting, isolasjon, varmestein (yes, jeg tar sjansen på å bruke varmestein siden jeg ikke skal ha noen dyr i terrariet innledningsvis.
Noen av varene kjøper jeg i Norge, som reflektor, lyspære sokler og vannmembran med flere.

I utgangspunktet tenkte jeg å få skåret glasset hos glassmester men da jeg fikk prisoverslag av glassmester fristet det ikke. Jeg tar sjansen på å skjære glasset selv og hvis det ikke passer så kryper jeg tilbake til glassmesteren for å få skåret glasset mer presist. Jeg tror at dette glasset blir det vanskeligste komponentet i hele terrariet siden det er 6mm tykt og må værelikesidet åttekant. Sideglassene til gjengjeld er 4mm og bør være lettere å få skåret etter plan.

Klikk her eller på bildet for å laste ned kildefilen som CNC-maskinen bruker til å kutte sponplaten. Jeg hadde med meg kildefilen til fellesverkstedet og de sa at de kunne bruke filen til sine maskiner, jeg må bare si ifra hvilke streker jeg ønsker senket og hvilke som er kapp-streker. Det  høres kanskje komplisert ut men det er ikke det. 

På bildet har jeg klart å tegne inn akkurat 3 terrarier, to bordterrarier samt et lite 30x30x30cm terra. Det er fordi jeg i alle fall må kjøpe en kryssfineer plate på 120x240cm og jeg ønsker ikke å kaste halve platen. Jeg har ikke lagringsplass for store treplater hjemme. Etter planen bygger jeg et hjørnebord i verkstedet og tar med meg resten hjem som flatpakkede terrarier. Etter planen vil jeg ikke trenge sag og andre maskiner for å sette sammen de flatpakkede terrariene hjemme.

Det er lurt å bestille deler god tid i forveien fordi det kan være lang leveringstid på enkelte komponenter. Noen av delene som jeg bestilte på nett bruker mer enn 2 måneder på å komme frem. Jeg har bestilt deler fra noen norske nettbutikker, noen deler fra www.aliexpress.com og noen deler har jeg kjøpt i Biltema og Bauhaus. 
Jeg kunne velge mellom flere forskjellige kryssfineer, noen mer eksotiske enn andre. Til mitt terra valgte jeg bjørk, det gir et lyst og fint resultat som jeg liker. Fellesverkstedet har dog flere mer eksotiske kryssfineer som de kan bestille ved behov.

Jeg legger ved hovedfilen (som også åpnes med SketchUp 2020) her, eller klikk på bildet. Du kan kappe alle delene for hånd, det er bare en del mer pirk og arbeid men i tilfelle du ønsker å prøve å bygge terrariet uten tilgang til CNC maskin så last ned hovedfilen for å zoome inn og måle de individuelle komponentene (igjen, klikk på bildet). Programmet mitt kan også eksportere AutoCAD filer, det er mer kjent tror jeg, last ned AutoCAD fil her. Ut fra den er det lettere å se hvilke deler som går hvor og hvor store de er. Dette er plantegningen min, det er her jeg måler størrelsen på delene jeg må kappe selv (listene på siden av terra samt størrelsen på sideglassene).

Bena på bordet er det eneste som ikke stammer fra kryssfineer platen, de er bare vanlig 50x100mm bjelke, standard 2"x4". Bena kunne like hjerne vært en del tynnere men jeg synes de ser bedre ut slik. På bildet til høyre kan også sees hvordan sideglasset passer inn i sidelistene. Sideglasset er 4mm tykt mens sporet i sidelistene er 5mm. I prototypen jeg bygde tidlig på 2000-tallet brukte jeg sotede sideglass men det fungerer ikke så bra selv om det ser bedre ut. Det sotede glasset fungerer som speil sett innenfra når det er lyst inne i terra og det kan tilsynelatende sjenere noen reptiler.


Et omtrentlig overslag lyder som følger;
Trevirke
Trelim
Glass
Maling
lakk
smøremembran
Eddikbasert silikon
støpsel
Kabel
skjøteledning
12V omformere
Timere
dioder(nattlys)
isolering
lys reflektor
pæresokler
LED pærer 
Av og på knapp
metall netting
Viftegitter
40mm vifte 
Varmestein
Skruer
krympestrømper

Mer kommer senere...